BİLGİSAYAR NEDİR?

 

BİLGİSAYAR NEDİR ve NE İŞE YARAR ?

Kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgi ve verileri uygun ortamlarda saklayan ve istenildiğinde geri getiren, çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapan elektronik bir cihazdır.

BİLGİSAYARDA DONANIM NEDİR?

Bilgisayarın elle tutulup, gözle görülebilen tüm fiziksel parçalarına denir. İç ve dış donanım olmak üzere 2’ye ayrılır.

İÇ DONANIM: Bilgisayar kasasının içinde yer alan parçalara denir.

DIŞ DONANIM: Bilgisayar kasasının dışında yer alan parçalar denir.

BİLGİSAYARIN İÇ DONANIM PARÇALARI

ANAKART: Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişim kurarak düzgün bir biçimde çalışmasını sağlayan parçaya denir.

ANA BELLEK(RAM): Program ve verilerin kullanıldıkları zaman geçici olarak depolandıkları yerdir. Programlar tarafından üretilen sonuçları tutar. Bilgisayarın geçici belleğidir, bilgisayar kapatıldığında bu veriler silinirler.

HARD DİSK(SABİT DİSK): Bilgisayarda bilgilerimizin kalıcı olarak saklandığı birimdir yani bilgisayarı temel depolama alanıdır.

İŞLEMCİ: Bilgisayar birimlerinin çalışmasını ve veri akışını kontrol eden birimlerdir yani bilgisayarın beynidir.

Bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılan birim; GHz’dir. Bir işlemcinin GHz hızının yüksek olması o işlemciye daha hızlı olma ve daha fazla işlem yapabilme özelliği katar.

Piyasa da birçok işlemci marka vardır ama en çok tercih edilenler sırasında INTEL ve AMD yer almaktadır. Programsal çalışılıyorsa INTEL, grafiksel çalışılıyorsa AMD markalı işlemciye sahip bilgisayarlar tercih edilmelidir.

SES KARTI: Bilgisayarda oluşan sesi dışarı aktaran mikrofon ve diğer cihazların bilgisayara bağlanmasını sağlayan karttır.

EKRAN KARTI: Bilgisayarda oluşan görüntüyü işleyip monitöre veya diğer görüntü birimlerine gönderen karttır.

PAYLAŞIMLI EKRAN KARTI MI, PAYLAŞIMSIZ EKRAN KARTI MI?

PAYLAŞIMSIZ EKRAN KARTI; kendini sadece ekran kartına ayırır ve kart üzerinde sadece kendine ait bellek bulundurur.

PAYLAŞIMLI EKRAN KARTI İSE; RAM’den bellek alarak görüntü vermeye yarar, bunun haricinde başka bir işle meşgul olmaz. RAM belleğini kullandığı için bilgisayarın performansını düşürecektir. Paylaşımlı ekran kartı tam olarak ekran kartı yerine geçmediği için özellikleri çok düşüktür.

BİLGİSAYARIN DIŞ DONANIM PARÇALARI

KASA: İç donanım birimlerinin bir arada bulunmasını sağlayan ve onları koruyan donanım birimi

KLAVYE: Üzerinde harfler, rakamlar, özel karakter ve özel fonksiyonların bulunduğu bilgisayara veri girişini sağlayan birimdir.

FARE(MOUSE): Ekrandaki imleci hareket ettiren, işletim sistemindeki program ve uygulamaları kolaylıkla çalıştırmamızı sağlayan birimdir.

MONİTÖR(EKRAN): Ekran kartından gelen görüntüyü kullanıcıya sunan elektronik cihazdır.

HOPARLÖR: Ses kartından gelen ses sinyallerini duyabileceğimiz titreşimlere çeviren birimdir.

KULAKLIK: Bilgisayardan çıkan sesleri sadece dinleyicinin kulağına ileten birimdir.

YAZICI: Bilgisayarda ürettiğimiz yazı, resim gibi belgeleri kağıt gibi materyallere basılmasını sağlayan birimdir.

YAZILIM NEDİR?

Elektronik aletlerin birbiriyle olan iletişimini ve haberleşmesini sağlayarak, görevlerini sürdürmeye yarayan komutlar sistemidir.

İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?

Bilgisayarda çalışan tüm donanım birimlerinin ve uygulama yazılımlarının yönetimini ve denetimini sağlayarak, bilgisayarı daha kolay kullanmamızı sağlayan yazılım bütünüdür.

AÇIK KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMİ:  Kaynak kodları herkese açık olan sistemlerdir. Yani onun üzerinde herhangi bir değişiklik yaparak kendi sürümümüzü meydana getirebiliriz. Kullanıcının yazılımı değiştirme, geliştirme imkanı vardır. Güvenilirdir.

KAPALI KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMİ: Kaynak kodu göstermeyen sistemlerdir. Bu yazılımı geliştirmek sadece sahibinin elindedir. Güvenilir değildir.

UYGULAMA YAZILIMI NEDİR?

Kullanıcıların belirli görevleri yerine getirmesini sağlayan bilgisayar programlarıdır. Uygulamalar da denir.

GIMP UYGULAMA YAZILIMI NEDİR?

Gelişmiş bir resim oluşturma ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır.

YENİ BİR BİLGİSAYAR ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

-Öncelikle kullanım amacımızın ne olduğunu belirlememiz gerekmektedir.

-Hangi işletim sistemi seçilmelidir?

-bilgisayar ekran boyutu ve çözünürlüğü

-Donanım özellikleri

-RAM miktarı ne kadar fazla olursa üst düzey ve karmaşık programların ve büyük oyunların sorun çıkarmadan yüksek performansla çalışmasını sağlar.

-Ekran kartında seçim yaparken cihazın belleğini(RAM) gereksiz yere işgal etmeyen şeyler seçmeliyiz. Belleği ve çözünürlüğü yüksek ekran kartı seçmeliyiz.

-Kaliteli bir soğutma sistemi tozlanmayı önemli ölçüde azalttığı için uzun ömürlüdür. Bu sayede ısınma sorunu engellendiği için cihazın performansı artar.

-Güç kaynağının (batarya) kapasitesinin ve ömrünün yüksek olması iş ve eğitim açısından kolaylık sağlar.

-Arka aydınlatmalı klavye ve parmak boyutuna uygun tuş olmalı

-İnce ve hafif bir model olmalıdır.

BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ NEDEN İYİ SEVİYEDE BİLGİSAYAR BİLMELİDİR?

Günümüzde teknoloji çok ilerlemiş durumda ve bunların en büyük örneklerinden bazıları akıllı telefon ve bilgisayarlardır. Çoğumuz bunları bilip iyi birer kullanıcı olduğumuzu sanırız. Araştırma yapmak, kopyala yapıştır vb. iş ve işlemleri yapıyoruz. Fakat çoğumuz doğru bilgiye ulaşmayı bilmiyoruz aslında. Siteler birçok yanlış bilgi ile doluyken bunların arasında en doğru olana ulaşabilmek için iyi bir bilgisayar bilgisine sahip olup, doğru bir şekilde ilerlemek için bilgisayar hakkında birçok şeyi bilmeliyiz. Bu bilgiler bir üniversite öğrencisinin eğitim ve mesleki hayatında birçok yönde ilerleyebilmesini ve gelişebilmesini sağlar.

Yorumlar

  1. Hatice hanım çok faydalı oldu ellerinize sağlık devamını bekleriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar